Excursii Muzeu RTEC

Î.M. ,,Regia transport electric” din Chișinău invită locuitorii și oaspeții capitalei în vizită la ,,Muzeul Gloria Muncii, al RTEC”, unde se deapănă istoria transportului care a circulat pe străzile Chișinăului.

O clădire cu trei etaje, ornată cu cărămidă, construită în anii 1913-1916, situată la intersecția străzilor Columna și Mihai Viteazu, astăzi vine să vă dezvăluie, în amănunte cum s-au depănat anii din istoria transportului public electric. Aceasta a fost construită pentru Biroul Societății pe Acțiuni belgiene, care în acea perioadă, a lansat în oraș primul transport electric – tramvaiul.

La început belgienii au așezat în Chișinău calea ferată cu lungimea de șase kilometri. În 1913 tramvaiul chișinăuian trece la tracțiunea electrică, iar lungimea totală a celor patru trasee era de 14 km, cu aproximativ 30 de vagoane. După anul 1940 întreprinderea a fost naționalizată, iar după nouă ani apar primele șase troleibuze, trimise de la Moscova, însoțite de 12 șoferi care pregăteau cadrele locale. În 1974, în această clădire a fost deschis „Muzeul Gloria Muncii” al Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC).

În interiorul Muzeului este etalată o expoziție fotografică ce ilustrează realitățile dezvoltării transportului public electric din capitală, istoria tramvaielor cu tracțiune de cai, tramvaielor electrice și a celor 7 modele de troleibuz care au circulat în Chișinău. Fotografii memorabile cu secvențe surprinse în timpul muncii, odihnei, și diverse evenimente culturale sportive.

De asemenea imagini de asamblu care au întipărit administrația și colectivul de muncă. Aici găsim o hartă din 1912 – schema de circulație a tramvaiului electric. La fel este și o hartă modernă a rutelor de troleibuz – electrică, unde fiecare din traseu este luminat separat. Întâiul aparat de casă, instalat în primele troleibuze, se regăsește printre nenumăratele exponate ale muzeului.

La fel aici au fost adunate: letopisețul întreprinderii, distincțiile, fotografiile cu lucrătorii emeriți, iar toți acei care lucrează la RTEC de 20 de ani, apar în lista veteranilor. În muzeu sunt păstrate cadourile de la colegii de breaslă din țară și de peste hotare.

Sunt expuse și compostoare prin intermediul cărora se realiza autotaxarea în transportul public electric, pasagerii perforau biletele de călătorie în troleibuz, procurate la chioșcuri sau de la conducătorul de troleibuz. În curtea muzeului vizitatorii pot admira un exponat de epocă – primul tramvai tras de cai din Capitală.

Aviz
04 Junie 2021
Ghidul oficial care conține informații despre noul sistem de tarifare valabil din 1 Iulie 2022, avantajele oferite de abonamente, prețurile acestora și punctele de vânzare, dar și cine beneficiază de înlesniri sau călătorii gratuite.
Ghidul poate fi vizualizat aici: GHIDUL OFICIAL

Noutati


21 septembrie 2023

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada 23 septembrie 2023, ora 01.00 -24 septembrie 2023, ora 19:00, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și A. Pușkin, în legătură cu desfășurarea unei întruniri sportive sub formă de maraton de alergări, ediția a VIII-a, organizat de către AO Clubul Sportiv „SPORTER”.


15 septembrie 2023

Suspendarea temporară a traficului rutier la intersecția străzilor București și Tighina, în legătură cu efectuarea lucrărilor de reabilitare a străzii Tighina: 15-17 Septembrie 2023


6 septembrie 2023

10 troleibuze articulate, cu parcurs, de tip Ganz Solaris Trollino 18 au fost achiziționate anul curent de Primăria Municipiului Chișinău vor circula pe străzile Capitalei.


25 august 2023

Prelungirea orarelor de activitate a rutelor de troleibuz și autobuz pe perioada desfășurării Summer Fest 2023.


24 august 2023

Suspendarea temporară a traficului rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul PMAN – 25, 26 și 27 August